Kerstsymbolen

De drukke dagen met allemaal zelfgemaakte kerststukken ligt weer achter ons. Een reden om eens stil te staan bij de symbolen die bij Kerstmis horen. Dit feest heeft een religieuze grondslag. We gedenken de geboorte van Christus. Veel dingen die we in huis halen om dit feest compleet te maken hebben een betekenis. De kerstboom is een van de weinige bomen die ook in de winter bladeren draagt. Een teken van eeuwigdurenude hoop, licht en leven. De kerstkrans is rond van vorm: deze heeft geen begin en geen einde. Een symbool van de eeuwigheid. Kaarsen vertegenwoordigen het licht. De kerstster symboliseert de ster die de Drie Wijzen volgden om bij de pasgeboren Christus te komen. Ook kerstklokjes hebben een religieuze betekenis. Het kerstklokje staat voor sturing. Herders gebruikten bellen om hun kudde bijeen te houden en te verzamelen. De cadeautjes die we elkaar geven staan voor de giften die de Drie Wijzen aan Christus gaven. Kerst heeft te maken met twee specifieke kleuren: rood en groen. Het rood staat voor het bloed dat Christus liet stromen gedurende zijn leven voor de mensheid, het groen staat voor de eeuwige hoop en het nieuwe leven.

Kerstsymbolen Meer lezen »

Zo houd je je kamerplanten in goede staat

Zoek informatie over je plant op het internet. In de pot zit een kaartje met de Latijnse plantennaam. Zoek op hoe je deze het beste kunt verzorgen. Als het warm is en je planten hard groeien, verbruiken ze veel water en moet je vaker bijgieten. Hetzelfde geldt als je ziet dat de bladeren wat slap worden. Is het een kleine plant in een grote pot, dan verbruikt ze niet zoveel en kun je best wat minder vaak bewateren. Zorg dat de grond constant vochtig is, dat is voor de meeste planten een logischer instructie. Bij vetplanten en cactussen moet de grond eerst uitdrogen voor je weer water geeft. Zet een plat niet direct in een sierpot, maar houd deze in een aparte binnenpot. Op die manier kan een teveel aan water weglopen. Water wat onderin de pot blijft staan moet je weggieten. Het is verstandig om planten in de zomer extra voeding te geven, want dat is de periode dat ze groeien. Ook planten die binnen staan ervaren die seizoenen, ondanks dat het daar altijd warm is, omdat er in de zomer veel meer licht is dan in de winter. Je geeft je planten de voedingstoffen die ze nodig hebben door gewoon een scheutje plantenvoeding bij het gietwater te doen of door ze te verpotten en verse potgrond te geven. Planten hebben licht nodig. De een meer dan de ander, maar zonder licht doen weinig planten het goed. Daarom is het geen goed idee om een varen in je badkamer te zetten als daar geen raam is. Direct in het zonlicht is vaak ook geen goed idee. Tropische planten staan in hun natuurlijke habitat namelijk ook niet in de volle zon, maar onder de schaduw van de jungle. Woestijnplanten als cactussen kunnen natuurlijk wél in de volle zon. Als een plant heel langzaam groeit, minder groen wordt dan zou moeten of overdreven richting het licht groeit, dan staat ze waarschijnlijk op een te donkere plek. Heeft de plant doorschijnende plekken op het blad? Dan staat de plant waarschijnlijk op een te zonnige plek.

Zo houd je je kamerplanten in goede staat Meer lezen »

De verzorging van uw planten

Iedere plant heeft verzorging nodig. De bekende plant Anthurium staat graag op een lichte plaats, maar niet in het directe zonlicht. De plant doet het erg goed bij een temperatuur van 20 tot 22 graden Celsius. Plaats de plant niet direct boven de verwarmingsradiator. Eigenlijk staat de plant het beste in een vochtige omgeving. Een keer per week water geven en ook sproeien, net zoals in de tropen, waar de plant vandaan komt.

De verzorging van uw planten Meer lezen »

Pioenroos

De mooiste bloem in de maanden mei en juni is de Pioenroos. De naam is afgeleid van de lijfarts van de Griekse Goden : Pacos. De bloem heeft echter vele namen zoals ‘de boerenpioen’ en ‘pinksterbloem’. In Midden- en West-Europa werden de pioenen al in de twaalfde eeuw in de tuin gekweekt. In middeleeuwse paneelschilderingen komen we de pioenroos regelmatig tegen. Ook in religieuze volksliederen wordt de bloem als ‘roos zonder doornen’ bezongen. De Benedictijnse arts Hildegard von Bingen schreef over verschillende medische toepassingen van de wortel van de pioen, onder andere tegen koorts, epilepsie en jicht.

Pioenroos Meer lezen »

De Schoorsteenveger brengt geluk

In Duitsland, Engeland en Kroatië brengt de Schoorsteenveger geluk! In Engeland en Duitsland brengt het geluk om een Schoorsteenveger op je bruiloft te zien. Wanneer de bruid een handkus naar hem blaast, is het huwelijk een lang leven beschoren! In Duitsland heeft rond Nieuwjaar de bakker schoorsteenvegerpoppetjes op voorraad. De bloemist heeft zijn afbeelding geplaatst tussen het klavertje vier. Het symbool gebruikt men om elkaar een Gelukkig Nieuwjaar toe te wensen.

De Schoorsteenveger brengt geluk Meer lezen »

Een bos bloemen vermindert stress

Of het nou een verjaardag is, je bij iemand thuis gaat eten of je partner wil verrassen: met bloemen als cadeautje zit je altijd goed. Dat zeggen zelfs wetenschappers: een bos bloemen vermindert stress. Feestelijke bloemen zijn altijd een perfect cadeau voor een verjaardag. Ook bij iemand die ziek is kun je met een bos bloemen diegene een hart onder de riem steken. Er is niet één soort bloem die per se geschikt is voor iemand die ziek is: de kleuren en de geur toveren waarschijnlijk al gauw een glimlach op iemands gezicht. Ook bij een feestelijke gebeurtenis als een bruiloft kun je zeker met een vrolijke bos aankomen!

Een bos bloemen vermindert stress Meer lezen »

Een unieke bloemengroet voor een mooi afscheid

We maken allerlei bloemstukken maar rouwwerk heeft altijd iets speciaals. Soms komt een bestelling binnen op het laatste moment. Het belangrijkste is om alle tijd te nemen om samen met de nabestaanden iets moois uit te zoeken. Om vervolgens alle zorg te leggen in het rouwarrangement dat de laatste groet vertegenwoordigd. Dit kan een mooi boeket zijn of een uitbundig grafstuk. Het resultaat is altijd een unieke bloemengroet voor een uniek mens.

Een unieke bloemengroet voor een mooi afscheid Meer lezen »

Vaderdag

Vaderdag is een feestdag ter ere van vaders, waarbij hun vaderschap en invloed van vaders in de samenleving wordt gevierd. In Nederland wordt het gevierd op de derde zondag in juni. In Duitsland wordt Vaderdag gevierd met Hemelvaart ( Jezus keert terug naar zijn Vader in de hemel ) In Nederland werd vanaf 1937 Vaderdag in oktober gevierd. Op initiatief van de toenmalige Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten werd in 1948 afgesproken dat Vaderdag verplaatst zou worden naar de derde zondag van juni.

Vaderdag Meer lezen »

Symboliek

Het bruidsboeket van Meghan Markle, op 19 mei 2018 getrouwd met de Engelse Prins Harry, was bescheiden van vorm maar zat vol met symboliek. Een belangrijke bloem in het boeket was Mirte: een plant met een lange koninklijke traditie. Koninklijke bruiden gebruiken deze bloem al sinds 1858. Andere bloemen in het bruidsboeket: Lathyrus, Lelietjes-van-dalen, Pluimspirea, Jasmijn, Astrantia en Vergeet-me-nietjes. De laatste bloem was een eerbetoon aan Prinses Diana, de moeder van Prins Harry. Dit was haar favoriete bloem. Na de ceremonie is het boeket naar de Westminster Abbey gebracht. Het bruidsboeket ligt nu op het Graf van de Onbekende Soldaat. Het is traditie binnen het Britse hof dat het bruidsboeket na de bruiloft op het monument wordt gelegd. Koningin Elizabeth I , de koningin-moeder, begon ermee na haar huwelijk met koning George VI. Ze wilde daarmee haar broer Fergus herdenken die in 1915 omkwam tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het boeket dat Meghan droeg is gemaakt door Philippa Craddock.

Symboliek Meer lezen »

Bloemen bij de uitvaart: goed om te weten

Bij een waardig afscheid horen ook mooie bloemen. Een rouwboeket speelt een belangrijke rol bij de uitvaart: het kan de nabestaanden veel troost, hoop en liefde bieden.Het kiezen van passende rouwbloemen is echter geen eenvoudige klus. Het Delftse Bloemenhuis helpt je hier graag bij.Via bestelling@hetdelftsebloemenhuis.nl kun je eenvoudig bloemstukken of een rouwarrangement voor bij de uitvaart bestellen. En het mooie is bovendien dat je de kosten van de rouwboeketten vergoed kunt krijgen via de begrafenisverzekering van een overleden dierbare.Onthoud wel dat de voorwaarden rondom de vergoeding kunnen verschillen, afhankelijk van het type polis dat is afgesloten. Het is raadzaam om de voorwaarden van je polis goed door te pluizen. Maar omdat dit nu eenmaal niet zo makkelijk is, geven we je hieronder alvast een korte uitleg.Ook door contact te zoeken met de uitvaartverzekeraar weet je direct waar je aan toe bent. Vergoeding van rouwboeketten Allereerst is het zaak om te controleren welk type polis de overleden dierbare had afgesloten.Afhankelijk daarvan geldt het volgende: Bij een kapitaalverzekering: Met een kapitaalverzekering heb je als nabestaande volledige keuzevrijheid: de uitvaartverzekeraar keert een bepaald bedrag aan je uit waarmee je zelf invulling kunt geven aan de uitvaart. Je kiest zelf welk bedrag je aan bloemen wilt besteden en bij welke bloemist je de bloemen afneemt. Je kunt zelfs een deel van de uitkering apart houden, zodat je ook in de toekomst rouwbloemen kunt afnemen, bijvoorbeeld om op het graf van een dierbare te leggen. Bij een sommenverzekering: Ook bij een sommenverzekering kun je zelf invulling geven aan de uitvaart. Het verschil met een kapitaalverzekering is dat het gebruikelijk is dat je de kosten voorschiet en de factuur voor de rouwboeketten indient bij de verzekeraar voor declaratie. Je kiest zelf hoeveel je aan de bloemen wilt besteden en bij welke bloemist de bloemen worden afgenomen. Dit kan uiteraard ook in overleg met een uitvaartverzorger.Bij een naturaverzekering Bij een naturaverzekering ben je verzekerd voor een vast pakket aan producten en diensten. Bloemen vormen daar vaak een onderdeel van. Een nadeel kan echter zijn dat vooraf is bepaald welk bedrag is gereserveerd voor de bloemen. Hier kan je als nabestaande niet zomaar van afwijken. Daarnaast zijn er bij naturaverzekeringen vaak vaste afspraken gemaakt met uitvaartverzorgers en bloemisten voor de levering van de bloemen.Met andere woorden, je kunt de rouwboeketten niet naar eigen omvang, soort en hoeveelheid samenstellen. Bij een combinatieverzekering Bij een combinatiepolis geldt dat een deel van de verzekering ‘vrij besteedbaar’ is. Deze som geld kun je zelfs gebruiken voor de bekostiging van rouwboeketten. Meer informatie Op Uitvaartverzekering.nl staat een kennisdossier met nog meer informatie over dit onderwerp. We helpen je graag met de keuze voor passende rouwboekketten. Neem gerust contact op met ons via bestelling@hetdelftsebloemenhuis.nl of kom langs in onze winkel in Delft of het filiaal in Voorburg.

Bloemen bij de uitvaart: goed om te weten Meer lezen »